گوش دادن خود را به کمک این نکات، بینظیر کنید! [راهنمای شنونده خوب بودن]
گوش دادن برای برقراری ارتباط موثر و خصوصا پیدا کردن دوستان خوب و جدید٬ مهارت ضروری است و مهارتی است که همهی ما برای زندگی با دیگران باید آن را یاد بگیریم.گوش دادن به نظر بسیاری از اساتید جهان، یکی از مهمترین نکاتِ یک ارتباط موثر است و افراد موفق، افرادی هستند که کمتر صحبت میکنند و بیشتر گوش میدهند و این مهارت را به خوبی بلد هستند.شاید فکر کنید که گوش دادن که کاری ندارد و نیازی به یادگیری ندارد اما خیلی از ما این مهارت را به درستی یاد نگرفته ایم و قطعا به کمک این مهارت می توانیم پیشرفت های زیادی را تجربه کنیم.
افراد به دنبال این هستند که مهم باشند و به آنها توجه شود و حالا اگر شما به افراد،با ظرافت و دقت تمام گوش دهید به صورت ناخودآگاه این پیام را میرسانید که «تو و صحبت هایی که داری میکنی مهم و با ارزش است که من با دقت به آنها گوش میدهم» و هر شخصی از این پیام و از این حس مهم بودن لذت میبرد و در جبران او هم به صورت کامل به صحبت های شما گوش میدهد و برای شما ارزش قایل خواهد بود.
در این مقاله میخواهیم نکاتی را با هم بررسی کنیم که باعث میشود شنوندهِ بسیار خوبی باشیم و دیگران ترجیح دهند تا با ما ارتباط برقرار کنند و روابط شان را با ما ادامه دهند.
1. سراپا گوش باشید
در دنیای امروز بیشتر انسانها نیازمندِ توجه هستند. در واقع بسیاری از کارهایی که انجام میدهند برای جلبِ توجه دیگران است، متاسفانه این موضوع در جامعه ما نیز به نحوی خود را نشان میدهد. بنایراین رعایت این اصل و نکته که بتوانیم به حرف ها و شخصی که ما را مخاطب خود قرار داده گوش بدهیم،بسیار مهم و ضروری است. اگر هنگام مکالمه بی توجه باشیم شاید این برداشت شود که حرف او برایمان اهمیت ندارد و یا مطلبی که بیان میکند اشتباه است و ما آن را قبول نداریم. گاهی پیش میاید که حواس ما جای دیگر است و فقط بایک بله یا خبر جواب میدهیم و فکر میکنیم این موضوع از چشمِ طرف مقابل پنهان میماند در صورتی که کاملا مشخص است که فقط چشمِ شما در این مکالمه هست و اصطلاحاً دِلتان جای دیگر ،پس نیاز است برای جلب رضایت شخصی که با ما در حال مکالمه است،بهتر به حرف هایش گوش بدهیم و به نحوی او را در مکالمه همراهی کنیم و از تمام عواملی خارجی که باعث بی توجهی ما میشود٬ دوری کنیم.
2. هنگام گوش دادن٬ به اطراف نگاه نکنید
برای اینکه مکالمه ای موفق داشته باشیم و بتوانیم به طرف مقابل این حس را منتقل کنیم که حرف شما برایم اهمیت دارد و اعتمادِ به نفس او را بیشتر کنیم، لازم است فقط به او نگاه کنید. مثلا مدام به ساعت نگاه نکنید یا به اطراف نگاه نکنید، سعی کنید به چشمانِ فرد مورد نظر نگاه کنید و ارتباط چشمی برقرار کنید و یا اگر دوست ندارید به چشمان فرد نگاه کنید٬ به وسط چشمان او نگاه کنید. برای اینکه شنونده خوبی باشیم لازم است حس اعتماد و توجه خود را به شخصی که ما را مخاطب قرار داده منتقل کنیم، پس به او نگاه کنید و حرف ها را به خوبی دنبال کنید.
هنگام گوش دادن باید این پالس را به طرف مقابل بدهید که کانون توجه من به تو و حرفهای تو است.
3.به طرف مقابل احساسِ راحتی بدهید
برای اینکه شنونده خوبی باشیم لازم است احساس راحتی و صمیمیت به طرف مقابل بدهیم تا بتواند راحتتر و صمیمیتر با ما گفتگو کند. برای اینکار میتوانیم از کلماتِ دوستانه استفاده کنیم٬ مثلا بجای اینکه بگوییم شما، بگوییم تو و یا اسم او را صدا کنیم و از گفتن کلمات کتابی و سخت خودداری کنیم تا شخص موردنظر معذب نشود و این حس را به او منتقل کنیم که ما با او دوست هستیم و میتواند خیلی راحت درباره موضوعات مختلف با ما صحبت و مشورت کند.
البته در بعضی مواقع برای رعایت ادب نمیتوانیم از این کلمات دوستانه استفاده کنیم و در این مواقع میتوانیم به فرد بگوییم که با من راحت باشید و هرچه دوست دارید به من بگویید٬ من همهی حرفهای شما گوش میدهم.
4. نسبت به حرف های گویندهِ واکنش نشان دهید
برای جلب توجه و احترام به گوینده باید در حین بحث و گفتگو، گاهی حرف ها را تایید کنیم و یا حتی مخالفت خود را محترمانه بیان کنیم و صحبت ها را پیگیری کنیم تا گوینده بفهمد ما به او توجه می کنیم و حواسمان جای دیگر نیست. گاهی اوقات برای خودمان هم پیش آمده که در حین مکالمه یکدفعه سوالی مطرح میشود و ما چون توجه کافی به مکالمه نداشتیم نمیتوانیم پاسخگو باشیم و بسیار شرمنده شدیم و خجالت کشیدیم. بنابراین نباید گوینده این حس را داشته باشد که بقول معروف با دیوار صحبت میکند، پس یادمان باشد با گوینده همراه شویم و در مکالمه شرکت کنیم و واکنش نشان دهیم.
مثلا هنگام گوش دادن٬ اگر او حرف خندهداری زد٬ ما هم بخندیم و اگر حرف تعجبآوری زد٬ ما هم تعجب کنیم. اگر گوینده احساس کند که ما به هنگام گوش دادن٬ واکنشی به حرفهای او نمیدهیم٬ از حرف زدن با ما دلسرد میشود.
همیشه سعی کنید هنگام گوش دادن به دیگران٬ نسبت به حرفهای او٬ فرد واکنشگری باشید.
5. حواسپَرتکُنها را کنار بگذارید
گاهی اتفاق میافتد که در حین گفتگو برایمان مشکلی پیش آمده باشد و یا ذهنمان درگیر جایی باشد آنوقت مُدام نگرانیم و نمیتوانیم به خوبی گوش دهیم و یا مدام به تلفنِ همراه خود نگاه میکنیم و منتظر پیام یا تماسی هستیم و این موضوع باعث حواس پرتی گوینده میشود و در نتیجه٬ رشته کلام از دست گوینده خارج میشود و یا ادامه موضوع و مبحث را فراموش میکند و دیگر نتواند به مکالمه خود ادامه دهد و این موضوع باعث شرمندگی ما شود. پس بهتر است در حین یک گفتگو و یا یک جلسه کاری تلفن همراه خود را روی بیصدا قرار دهیم و با دل و جان با گوینده همراهی و هم فکری کنیم.
گاهی اوقات حواس پرت کن می تواند کلیدی باشد که در دست شماست و خیلی از ما عادت داریم با اجسامی که کنار دست ما هستند٬ بازی کنیم. پس مراقب اجسامِ این چنینی نیز باشید چون اگر هنگام گوش دادن به دیگران با چنین اجسامی بازی کنیم، به آنها بیاحترامی کردهایم و این دقیقا یکی از موضوعات آداب معاشرت است.
بعضی از افراد با کلید بازی میکنند٬ بعضیها با خودکار خود٬ بعضیها با فندکی که در دست دارند و بعضیها با خودکار روی میز میزنند. ما باید مراقب باشیم به هنگام گوش دادن به دیگران٬ از این دسته افراد نباشیم.
6. اگر فرد مقابل واژه ای را نتوانست پیدا کند، کمکش کنید
شاید برای هر کسی پیش بیاید که بر اثر استرس و یا عجله برای گفتن ادامه مطلب، نتواند کلمه و واژهی مورد نظر را پیدا کند و به مخاطب بگوید؛ اگر شخصی که به او گوش میدهید در چنین شرایطی قرار گرفت٬ سعی کنید به او کمک کنید و کلمهی موردنظر را به او بگویید. با این کار ما به فرد گوینده نشان میدهیم که کاملا در حال گوش دادن به او هستیم و درگیر محتوا و داستان او شدهایم. این رفتار هم احساس مهم بودن را در فرد ایجاد میکند و هم به او نشان میدهد که ما کاملا به او و حرفهایش توجه میکنیم.
یادمان باشد که احساس مهم بودن و مورد توجه قرار گرفتن٬ برای اغلب مردم مهم است و اگر ما این احساس را در دیگران ایجاد کنیم٬ آنها عاشق ارتباط داشتن با ما میشوند.
گاهی گوینده آشنایی کامل با زبان ما را ندارد(مثلا اهل شهر دیگری است) و در گفتن بعضی کلمات و یا درست اَدا کردن آن دچار مشکل میشود ، در این شرایط هم می توانید با همراهی گوینده و گفتن کلمات صحیح و مَد نظر وی٬ به او در داشتن یک مکالمه خوب و جذاب کمک کنید.
7.به هیچ عنوان صحبتِ گوینده را قطع نکنید
به هیچعنوان عجله نکنید تا هنگام صحبتهای گوینده٬ نظر خود را بیان کنید و یا مخالفت خود را اعلام کنید؛ اجازه دهید حرفهای او به اتمام برسد و بعد شما نظر خود را عنوان کنید. اینکه مدام صحبت کسی را قطع کنیم٬ بدترین رفتار در مکالمه است زیرا شخص فراموش میکند در چه رابطهای حرف میزده و یک بیاحترامی بسیار سنگینی است.
بعضی اوقات در هنگام گوش دادن٬ سوالات زیادی برایمان پیش میآید و دوست داریم سریع آنها را بیان کنیم تا به جواب برسیم اما اینکار باعث قطع گفتگو میشود و ممکن است بقیهی کسانی که در این گفتگو شرکت دارن دچار سردرگمی شوند. پس نزاکت و اَدب حکم میکند که کمی صبر کنیم و به هیچوجه هنگام گوش دادن٬ وسط حرفظ های گوینده نَپریم.
بعضی اوقات افرادی را دیدهام که این حرکت را آنقدر حرکت بدی میدانند که اگر کسی میان حرفهایشان٬ صحبت کند؛ دیگر حرف خود را ادامه نمیدهند و کاملاً به آنها برمیخورد.
8.اگر مطلبی در هنگام گوش دادن باز نشد، سوال بپرسید
در یک مکالمه گاهی ابهام و سوالاتی برایمان پیش میاید و یا گوینده از یک مطلبی به سرعت رد میشود و یادش میرود ادامه آن موضوع را بیان کند. در این شرایط سکوت نکنید و سوالات خود را با اجازه و احترام در وقت مناسب بیان کنید. اینکارِ شما نشان دهنده دقت و توجه شما به موضوع است و گوینده از پاسخ به شما لذت میبرد و متوجه میشود این بحث و مکالمه برای شما جذاب و گیرا بوده است و شما را درگیر کرده است و قظعا برایتان مهم بوده که سوال پرسیدهاید.
اگر یادتان باشد٬ گفتیم که احساس مهم بودن برای دیگران بسیار مهم است و وقتی ما هنگام گوش دادن به حرفهای شخصی٬ از او سوال میپرسیم٬ به صورت نامحسوس این احساس مهم بودن را در فرد ایجاد کردهایم چون شخصی که حرفهای دیگران برایش مهم نباشد٬ اصلا گوش نمیدهد چه برسد که وقتی در حال گوش دادن است٬ سوال هم بپرسد.
البته طرح هر سوال و پرسشی درست نیست باید سوالِ ما مربوط به همان موضوع و در راستای گفتگو باشد و سوالاتِ بیجا نپرسید چون بیشتر باعثِ گمراهی میشود.
اگر موضوعی را گوینده گفت که شما متوجه نشدید، خجالت نکشید و دوباره سوال بپرسید.
مستمع صاحب سخن را بر سر کار آورد
غنچهٔ خاموش، بلبل را به گفتار آورد
9. به دنبال حرف های ارزشمند در میانِ حرف های گوینده باشید
برای بهتر شدنِ مکالمه و اینکه نشان دهید به خوبی در حال گوش دادن هستید، به دنبال حرفهای مهم و نکتههای کلیدی در مکالمه باشید و میتوانید آن ها را بیان کنید و تاکید کنید که این قسمت از مکالمه و صحبتها برایتان جذابیت بیشتری داشت تا گوینده بتواند بهتر به شما توضیح دهد. در ضمن شما با این کار، باعث دلگرمی گوینده میشوید و به او نشان میدهید که حرفهای او ارزشمند است.
این کار یک خوبی دیگر هم دارد و آن این است که حرفهای گوینده برای خود ما جذاب میشود و به ما انگیزه میدهد که به حرفهای دیگران به خوبی گوش دهیم.
10.همدلی کنید و با گوینده یکپارچه شوید
گاهی اوقات گوینده میخواهد با شما درد و دل کند و یا از موضوعی ناراحت است و نیاز دارد شما به او کمک کنید. اگر در چنین شرایطی بودید، سعی کنید با گوینده همدلی کنید٬ یعنی مشکلات مشابه را برایش مثال بزنید و راهحلهای خوب و هدفمند پیشنهاد کنید تا گوینده بتواند راحتتر با شما صحبت کند و مُعذب نباشد و یا فکر نکند با مطرح کردن این موضوع، باعث ناراحتی شما شده پس او را دلگرم کنید و با او همراه شوید و به او اعتماد کنید و صحبت های خود را راحت عنوان کنید؛ بگذارید این حسِ راحتی به گوینده منتقل شود تا هر دو از مکالمه لذت ببرید.
نخواهید که در مکالمه،دیدگاه های خود را به فردِ مقابل تحمیل کنید و با ذهنِ باز به صحبتهای گوینده گوش دهید. اگر ذهنتان را باز کنید، بهتر می توانید با او همدل و یکپارچه شوید.
سخن پایانی: گوش دادن به دیگران را امری مهم برای برقراری ارتباط با دیگران بدانید و پیشنهاد میکنم سعی کنید این مهارت را به خوبی یاد بگیرید. اگر این مهارت٬ یعنی مهارت گوش دادن را به خوبی یاد بگیرید٬ قطعا میتوانید به سرعت دوستان بسیاری را پیدا کنید و روابط جدیدی را بسازید. اگر این مطلب را دوست داشتید٬ بسیار خوشحال میشوم نظر شما را بدانم. موفق باشید.